Waar let je op bij het kopen van zonnepanelen?

Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen zijn doorgaans een zeer goede investering. Ze kunnen financieel interessant zijn, maar ze generen ook groene energie. Voordat je echter zonnepanelen aanschaft, is er een aantal zaken waar je op zou moeten letten. Daarop gaan we in dit artikel in.

Dakscan

Voordat je een investering in zonnepanelen doet, is het goed om te weten of het dak van je woning ervoor geschikt is en wat de verwachte opbrengst zal zijn. Het is toch de bedoeling om zoveel mogelijk zonnestraling op de zonnepanelen te krijgen. Dat betekent dat de windrichting waarin de panelen kunnen worden geplaatst belangrijk is. Het beste is op het zuiden. Ligt een deel van het dak op het oosten en een ander op het westen, dan kan die situatie ook een goed resultaat geven. Dan dien je wel op beide delen zonnepalen te plaatsen. Verder is belangrijk wat de beschikbare oppervlakte is voor zonnepanelen. De totale opbrengst is daar uiteraard afhankelijk van. Als die niet groot is, dan kan je kiezen voor zonnepalen met een duur type zonnecel. Dat type geeft een grotere opbrengst dan een goedkoper type. Als laatste noemen we hier de schaduwwerking. Als zonnepanelen in de schaduw liggen, is de opbrengst minder dan in de volle zon. Onder meer de website van de organisatie Milieu Centraal biedt de mogelijkheid om de opbrengst van zonnepanelen op je dak in te schatten en in hoeveel jaar je de investering terugverdient.

Salderen

Voor de bepaling van het aantal jaren waarin je een investering in zonnepanelen terugverdient, is ook de salderingregeling van belang. Die houdt in, dat als je stroom teruglevert aan het lichtnet, die hoeveelheid op je stroomrekening in mindering wordt gebracht. Je stroommeter dient daar wel geschikt voor te zijn. Het apparaat dat de gelijkstroom van de zonnepanelen omvormt naar 230 V wisselstroom, wordt dan op die meter aangesloten. Door de salderingsregeling ontvang je momenteel hetzelfde tarief als jij aan de elektriciteitsleverancier betaalt voor jouw verbruik. Als de Tweede Kamer akkoord gaat, dan wordt de salderingsregeling per ingang van 2025 echter afgebouwd. Dat gebeurt dan geleidelijk tot en met 2030. De regering is van mening dat vanaf 2031 de elektriciteitsleveranciers tenminste 80% van het leveringstarief dienen te vergoeden voor stroom die wordt teruggeleverd aan het lichtnet. Daarmee blijft het de moeite waard om dat te doen.

Terugvragen btw

Over je investering in zonnepanelen betaal je 21% btw. Die kan je terugvragen, maar dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Voor de Belastingdienst word je een kleine stroomleverancier. Je maakt dan gebruik van de kleine ondernemers regeling (KOR). Die is wat ingewikkeld en je krijgt pas achteraf de btw terug. De regering is echter van plan om vanaf januari 2023 het btw-tarief voor zonnepanelen op nul te stellen. Dat geeft twee grote voordelen: veel eenvoudiger en je spaart het geld onmiddellijk uit in plaats van later de btw terug te vragen. Dat maakt het voor personen met een kleine beurs eerder mogelijk om een investering in zonnepanelen te doen.

De aanschaf

Zonnepanelen gaan tenminste 25 jaar mee en ook zonder btw vormen ze nog altijd een significante investering. Behalve de panelen heb je een omvormer nodig, en natuurlijk installatiematerialen en zijn er loonkosten. Daarom is het wenselijk dat je bij de aanschaf ervan zorgvuldig te werk gaat. Zoals al eerder is genoemd, is het nuttig om een inschatting te hebben van de stroomopbrengst en daarmee de verlaging van je elektriciteitsrekening. Een goed installatiebedrijf kan de berekening ook voor je doen. Gebruik een installatiebedrijf met een degelijke reputatie. Vraag meerdere offertes aan, zodat je kunt vergelijken. Kijk dan niet alleen niet alleen naar de kosten. Welke typen zonnepanelen worden aangeboden? Welke minimale stroomopbrengst wordt gegarandeerd? Welke garantie wordt er op de diverse onderdelen geboden? Zonnepanelen gaan veel langer mee dan omvormers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Navigation